fredag 27 maj 2016

Cardmaking mania

Jag har de senaste veckorna gjort ett antal kort till olika bemärkelsedagar. Jag har använt enfärgade kort från Panduro och Slöjd-detaljer som jag dekorerat med olika mönstrade papper och klistermärken.

 

  

måndag 16 maj 2016

Pingst-pyssel

I går var det symöte hos mig (Karin). Eftersom jag fyllt år, det är pingst och vi har symöte så fanns det tre skäl till att göra en tårta.

 

Marika ägnade sig åt att scrapbooka resebilder från Nice, Eleanore försökte få ihop mönster och tyg till en blus och själv gjorde jag några kort till diverse bemärkelsedagar.


lördag 14 maj 2016

Kreativ i hufvudstaden

I centrala Stockholm finns flera butiker av intresse för pysslare. Tygaffären Ohlssons tyger på Sveavägen är ett exempel. Här finns en mängd tyger och sytillbehör i två plan.


På Kungsgatan finns en stor fin Panduro, fast de har ju butik där jag bor också.


Längre upp på Kungsgatan ligger Kreatima. De har främst konstnärsmaterial men även en del pysselmaterial, papper och pennor.

 

Jag har även besökt Slöjd-Detaljer på Mäster Samuelsgatan, men här glömde jag ta några egna bilder. Här finns allt möjligt pyssel inklusive material för modellbygge och hantverk. Jag köpte enfärgade kort med kuvert.


fredag 6 maj 2016

Nabbi necklace

Jag blev inspirerad av Helenas pysseltips i senaste nyhetsbrevet från Make & Create. Beskrivningen finns här och var inte särskilt avancerad. Jag hade nabbi-pärlor hemma och hittade billigt elastiskt snöre på TGR, 6 m för en tia. Det knepiga var att få till en lagom längd på snörena. Jag valde först 50 cm men det kändes för kort, så slutresultatet blev fem bitar på vardera 60 cm. Sen var det lite trixigt att få till en snygg knut. Jag samlade ihop ändarna och knöt en sytråd runt dem, så de inte skulle sticka iväg, innan jag gjorde knuten .


måndag 2 maj 2016

Sy eller spy?

Jag har funderat ut en ny utmaning - samtliga medlemmar av pysseljuntan ska vid en pysselträff innan årets slut vara iklädda något man gjort själv av textil! Utmaningen börjar nu och persedlar som tillverkats tidigare får ej tillgodoräknas. Allt av textil räknas så länge det är ett plagg eller en accessoar. Kan vi fixa det??

Sattyg och jäkelsskap


Har flörtat med tanken på att sy egna kläder och blev alldeles till mig över presenten jag fick av Marika i födelsedagspresent. Här ska sys kläder - och i retrostil tydligen!



Love at first stitch av Tilly Walnes

Jag valde att sy en knäkort A-linjekjol (den som visas upp på bokens framsida) och eftersom man skulle använda ett tyg med någorlund stadga valde jag ett jeanstyg. I efterhand hade det varit enklare att jobba med ett tunnare tyg men det får bli en annan gång. Det som var svårast var att sy fast kjollinningens infodring och få det dolda blixtlåset (någorlunda) snyggt.




Morr!!!
Att till sist sy fast själva linningen på maskin var riktigt svårt eftersom det bara blev bubbligt. Till slut sydde jag fast den för hand vilket blev mycket bättre eftersom man får större kontroll över sömmen. Man kunde välja att sy fast hällor så det gjorde jag.


Tadaa!!
Jag kanske ska erkänna att jag sydde kjolen två gånger. När jag var klar första gången var den alldeles för stor så jag sprättade upp allt, ritade av ett nytt mönster i mindre storlek, la på de uppsprättade delarna, klippte ut och började om från början! Passformen blev betydligt bättre även om det dolda blixtlåset korvade sig lite i ryggen och linningen blev i smalaste laget.
Det står mycket i boken om hur man ändrar mönsterpassformen efter sina egna mått och det får jag nog försöka mig på. Tills dess får det strama och korva. Det gjorde det säkert på Coco Chanel med i början! Nähä, inte det....